Košťany na Teplicku dostaly od ÚOHS pokutu 200.000 korun

15.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. srpna (ČTK) - Košťany na Teplicku dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 200.000 korun. Chybovaly v tendru na výstavbu tří bytových domů za zhruba 95 milionů korun. Rozhodnutí zatím není pravomocné, město se proti němu může odvolat, řekl ČTK předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Košťany zakázku vypsaly v roce 2008. Tři bytové domy měly obsahovat celkem 90 bytových jednotek. V tendru byly podle ÚOHS chyby týkající se lhůty pro podání nabídek, která byla nedostatečná.

"Konkrétně zadavatel pochybil tím, že v průběhu zadávacího řízení snížil požadavky na kvalifikaci uchazečů a na poskytovanou záruční lhůtu, avšak po oznámení těchto změn dostatečně neprodloužil příslušné lhůty," uvedl Rafaj.

Doplnil, že město lhůtu pro poskytnutí zadávací dokumentace a termín pro prohlídku místa plnění stanovilo ve stejný den, kdy byly změny zveřejněny. Na podání nabídek pak měly firmy pouze deset dní.

Postup města mohl podle Rafaje podstatným způsobem ovlivnit výběr vítěze, protože město neposkytlo dalším potenciálním uchazečům časový prostor pro zvážení účasti v zadávacím řízení a případně pro podání nabídky na základě upravených zadávacích podmínek.

"Nelze tedy vyloučit, že v případě zákonného postupu mohl zadavatel obdržet výhodnější nabídky," dodal Rafaj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK