ÚOHS znovu otevře případ sporu mezi United Energy a Czech Coal

15.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. srpna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu otevře případ sporu mezi United Energy (UE) o dodávky uhlí se skupinou Czech Coal. ÚOHS již dříve rozhodl, že společnost Czech Coal neporušila zákon o ochraně hospodářské soutěže. Předseda ÚOHS Petr Rafaj loni v březnu toto rozhodnutí svých podřízených v přezkumném řízení zrušil. Proti tomu se ale odvolala Czech Coal, jejíž rozklad nyní Rafaj zamítl. Jeho podřízení proto budou muset věc znovu otevřít. Vyplývá to z rozhodnutí, které ÚOHS dnes zveřejnil na svém webu.

United Energy se na ÚOHS obrátila poprvé v roce 2006 kvůli tomu, že Czech Coal uplatňoval rozdílné ceny ve smlouvách o prodeji hnědého uhlí a že odmítal dodávky firmě United Energy. United Energy provozuje zdroj s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla v Komořanech u Mostu a na dodávkách uhlí od Czech Coal byla podle UE závislá.

Antimonopolní úřad nakonec v prosinci 2009 správní řízení s Czech Coal zastavil s odůvodněním, že firma nemá na trhu hnědého energetického uhlí dominantní postavení. Vzhledem k tomu, že takové postavení nemá, otázkou jeho zneužití skupinou Czech Coal se již nezabýval.

United Energy následně neuspěla ani se svým odvoláním u šéfa ÚOHS Petra Rafaje. Odvolání zamítl, neboť UE nebyla účastníkem správního řízení, a neměla tak právo se odvolávat. Firma se ani s tímto rozhodnutím nespokojila a podala k ÚOHS žádost na přezkoumání případu. ÚOHS již dříve uvedl, že obnova řízení není ojedinělá.

United Energy je dceřinou firmou Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Firma v minulosti tvrdila, že dominantní postavení Czech Coal vůči United Energy bylo zcela evidentní, neboť United Energy byla dříve technologicky spojená s Mosteckou uhelnou (MUS), nyní Czech Coal Services. Nemohla prý proto fyzicky odebírat uhlí od jiného dodavatele.

Firma Czech Coal je nyní ve sporu také s Elektrárnami Opatovice (EOP), kterým před prázdninami vypověděla smlouvu s odůvodněním, že jí EOP dluží zhruba půl miliardy korun. Elektrárny přišly s návrhem, který měl situaci vyřešit. Na tom se ale Czech Coal nelíbilo mimo jiné to, že elektrárny nejprve avizovaly, že budou platit předem a že ustoupí od předchozích sporů, zatímco navrhovaná smlouva prý tvrdí něco jiného. Majitelem EOP je EPH.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK