Maloobchodní tržby v Británii v červenci nečekaně vzrostly

16.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. srpna (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Velké Británii v červenci vzrostly o 0,3 procenta, a jejich meziroční tempo růstu tak dosáhlo 2,8 procenta. Data, která zveřejnil tamní statistický úřad, jsou v rozporu s odhady analytiků. Ti čekali, že tržby za červenec klesnou. Lepší vývoj tak dává Británii šanci, že se dříve dostane z hospodářské recese.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že maloobchodní tržby v červenci o 0,1 procenta klesnou. Za poslední tři měsíce do konce července tržby v britském maloobchodě ve srovnání s předchozím tříměsíčním obdobím vzrostly o 0,9 procenta.

Statistický úřad zároveň zpřesnil data za červen a zjistil, že tržby se zvýšily o 0,8 procenta. Předběžné údaje naznačovaly růst jen o 0,1 procenta. Celkový pokles maloobchodních tržeb ve druhém čtvrtletí se díky tomu zmírnil na 0,3 procenta.

Předběžná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu Velké Británie za druhé čtvrtletí ukázala, že ekonomika klesla o 0,7 procenta. Pokud se ale vezmou v úvahu výrazně lepší výsledky po zpřesnění dat ve stavebnictví a průmyslu, zvyšuje se i pravděpodobnost, že původně oznámený pokles hrubého domácího produktu bude po revizi mnohem mírnější.

Prodejci doufají, že k růstu tržeb přispějí olympijské hry, které se od 27. července do 12. srpna konaly v Londýně. Určitý přínos si slibují také od úspěchu, jehož na olympiádě dosáhli britští atleti. Žádné jednoznačné důkazy, že by to tak bylo, se ale zatím neobjevily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK