Spotřeba zlata ve čtvrtletí klesla na více než dvouleté minimum

16.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Celosvětová poptávka po zlatě ve druhém čtvrtletí dosáhla zhruba 990 tun, což je proti stejnému období loni asi o sedm procent méně. Ukazuje to čerstvá statistika Světové rady pro zlato (WGC). Zlato ale dál nakupují centrální banky a podle WGC s dalšími nákupy ještě počítají. Objem poptávky ze strany centrálních bank by tak mohl být letos opět rekordní.

 

Za propadem poptávky je hlavně slabší zájem o zlato v Indii a Číně. Obě tyto země tradičně patří k největším spotřebitelům tohoto drahého kovu. WGC v pravidelné čtvrtletní zprávě s názvem Gold Demand Trends uvedla, že právě na Indii bude záviset, zda se celoroční poptávka zvýší, anebo ne. Za druhé čtvrtletí byla nejnižší od prvního čtvrtletí 2010.

Od dubna do června se prudce snížila poptávka po špercích, která klesla o téměř 15 procent na 418,3 tuny. Investiční poptávka se snížila o více než 22 procent a dosáhla 302 tun.

"Opravdovou divokou kartou je Indie. Záležet bude na tom, jak slabá bude druhá polovina roku, respektive jak velkého zlepšení se dočkáme, pokud vůbec nějakého," poznamenal výkonný ředitel WGC Marcus Grubb. "Také to ale záleží na tom, co se stane z makroekonomického pohledu do konce roku a zda to bude důvod pro nárůst poptávky," dodal.

WGC očekává, že poptávka po zlatě v Indii letos klesne na 650 až 750 tun, zatímco loni dosáhla 933 tun. Naopak v Číně WGC počítá s nárůstem asi o deset procent na 850 tun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK