Pražská burza posílila přes půl procenta hlavně díky Erste

16.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Pražský akciový trh dnes posílil, hlavní index PX si připsal 0,65 procenta na 941 bodů. Burzu táhla vzhůru především rakouská Erste Bank, mírně rostly i další velké emise s výjimkou Komerční banky.

Erste Bank kopírovala vývoj sektoru především v západním regionu a připsala si přes tři procenta na 400,60 Kč. V opačném směru šla Komerční banka, která i přes zvýšení cílové ceny ze strany analytiků JP oslabila o 1,3 procenta k 3809 korunám. "Nutno dodat, že titul si jen od počátku týdne polepšil o téměř pět procent a pohybuje se poblíž svých letošních maxim," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Dobrá nálada v západoevropském finančním sektoru pomohla také akciím pojišťovny VIG, které si polepšily o 0,8 procenta na 814 korun.

Zástupci energetického sektoru mírně posílili. Největší objem obchodů obstaraly jako obvykle akcie ČEZ, které si připsaly 0,16 procenta na 741 korun. Necelé procento k 96 korunám si připsala těžební NWR a Unipetrol si polepšil o 0,15 procenta na 167 Kč.

Bez větších změn zakončili dnešní obchodování za podprůměrné aktivity také tzv. defenzivní zástupci. "Telefónica CR se držela nad 403 Kč, Philip Morris ČR prošel seancí takřka bez obchodu," uvedl Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK