Dolar po statistice klesá k euru a smazal zisky k jenu

16.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. srpna (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích posiloval a vůči jenu vystoupil na nejvyšší hodnotu za měsíc. Po zprávě o růstu počtu žadatelů o práci však část zisků k jenu smazal a vůči euru klesá. Aktivita na trhu je ale nízká a analytici upozorňují, že nálada vůči euru je stále negativní.

Kolem 17:30 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,6 procenta na 1,2356 USD a k jenu vzrostlo o 0,9 procenta na 97,91 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,4 procenta na 79,25 JPY, když během dne vstoupil až na 79,39 JPY.

Dolar v posledních dnech rostl díky příznivé statistice z USA, která zmírnila očekávání, že by centrální banka USA (Fed) přistoupila k dalšímu uvolnění měnové politiky. Kvantitativní uvolnění by znamenalo tisk dalších peněz a oslabení hodnoty dolaru. Nejnovější zpráva však ukázala, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden vzrostl.

Euro posílilo vůči dolaru, investoři se ale bojí agresivněji prodávat eura kvůli očekávání, že Evropská centrální banka obnoví svůj program nákupu dluhopisů, aby snížila náklady na úvěry Španělska a Itálie. Nálada vůči euru také zůstává kvůli dluhovým problémům v eurozóně negativní, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK