Ropa ke konci dne díky podpoře ECB ze strany Merkelové oživila

16.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy ke konci dne oživily ze stagnace, kdy se po většinu dne pohybovaly bez větších změn pod středečními tříměsíčními maximy. Trh povzbudilo vyjádření německé kancléřky Angely Merkelové na podporu plánů Evropské centrální banky (ECB).

Cena severomořské ropy Brent zůstala po 19:00 SELČ v končícím zářijovém kontraktu prakticky beze změny kolem středečního závěru 116,25 dolaru za barel, cena nastupujícího říjnového termínu ale vzrostla o 35 centů na 114,66 dolaru. Ve středu se Brent dostal až na 116,72 USD, maximum od 3. května.

Americká lehká ropa WTI posílila o téměř 90 centů na 95,20 dolaru za barel. Předtím se dostala až na 95,38 USD, nejvýše od poloviny května.

Merkelová dnes na návštěvě Kanady řekla, že poslední vyjádření šéfa ECB Maria Draghiho, který naznačil nový plán nákupů státních dluhopisů na podporu ohrožených zemí eura, jsou "zcela v souladu" s přístupy evropských politiků. Své evropské partnery kancléřka vyzvala k rychlému sjednání dohody o cestě k fiskální a politické unii.

Ropu také podpořilo oslabení kurzu dolaru v reakci na slabší ekonomické údaje z USA. Tento týden ji také tlačí vzhůru obavy z globálních výpadků v zásobování kvůli situaci v Sýrii a napětí mezi Íránem a Izraelem. K růstu ceny Brentu přispívá také omezení těžby v Severním moři kvůli údržbě ropných plošin.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 116,26 116,25 New York - Nymex WTI září 95,21 94,33

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK