Japonské akcie stouply díky Merkelové na tříměsíční maximum

17.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. srpna (ČTK) - Japonské akcie uzavřely týden dalším růstem a jejich hlavní index se vyhoupl na maximum za více než tři měsíce. Náladu investorů povzbudila čtvrteční vyjádření německé kancléřky Angely Merkelové, která obecně podpořila plány Evropské centrální banky (ECB) ke zmírnění dluhové krize v eurozéně. Euro po slovech Merkelové vzrostlo a dnes v Asii si zisky uchovalo.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,8 procenta na 9162,50 bodu. Za celý týden vzrostl o 3,1 procenta a navázal na úspěšný minulý týden, kdy získal 3,9 procenta. nejvíce za šest měsíců.

Merkelová ve čtvrtek řekla, že nedávná vyjádření šéfa ECB Maria Draghiho na boj proti dluhové krizi jsou "zcela v souladu" s přístupy evropských politiků. Trh to interpretoval tak, že Merkelová na rozdíl od řady politiků její vládní koalice i šéfa německé Bundesbanky souhlasí s Draghiho návrhy na zavedení nového režimu nákupů státních dluhopisů.

Japonským akciím pomáhá i nedávný pokles kurzu jenu k dolaru, který svědčí hlavně akciím velkých vývozců. Z nich dnes nejvíce rostly kurzy automobilek Honda a Nissan a výrobce elektroniky TDK.

Na asijských devizových trzích si kurz eura uchoval zisky dosažené ve čtvrtek večer po vyjádřeních kancléřky Merkelové. Dolar naopak oslabovaly horší údaje z americké ekonomiky.

Euro vůči dolaru ke konci tokijského obchodování zůstalo bez větší změny na 1,2350 USD po čtvrtečním vzestupu o 0,6 procenta. Vůči jenu nepatrně kleslo na 97,96 JPY a bylo na dohled čtvrtečního šestitýdenního maxima 98,17 JPY. Kurz jenu k dolaru zůstal těsně od čtvrtečního měsíčního minima 79,40 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK