Češková se nepřihlásí do výběrového řízení na šéfa DPP

17.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Dočasná ředitelka pražského dopravního podniku (DPP) Magdalena Češková se nepřihlásí do výběrového řízení na příštího generálního ředitele. Řekla to dnes České televizi. Češková už DPP krátce řídila, a to na začátku letošního roku po odchodu bývalého šéfa Jaroslava Stůje. Z postu generálního ředitele představenstvo DPP ve čtvrtek odvolalo Vladimíra Liche.

Prioritou Češkové nyní je, aby byly hladce spuštěny plánované změny v pražské městské hromadné dopravě. Ty by měly odstartovat počátkem září. Také je třeba vypsat výběrová řízení na budoucí obsazení funkce generálního ředitele firmy a také na výběr akreditované společnosti, která by v podniku provedla forenzní audit, řekla televizi.

Lich působil na postu generálního ředitele podniku od začátku března, dosazen byl bez výběrového řízení. Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) měl být krizovým manažerem. Od podzimu loňského roku je Lich už čtvrtým ředitelem dopravního podniku, který opustil svou funkci.

Lich ve středu podal trestní oznámení na několik lidí, kteří v minulosti uzavřeli nevýhodné kontrakty dopravního podniku. Jsou mezi nimi i bývalí členové vedení podniku. Dozorčí rada Lichovi vytýkala některé kroky, které prý vážně ohrožovaly chod podniku. Lich se proti výtkám ohradil, podle něj jde o útok na primátora Bohuslava Svobodu. Řekl také, že někteří členové dozorčí rady na něj údajně tlačili kvůli obsazení některých postů v podniku.

Dnes v dopravním podniku zasahuje protikorupční policie. Zda zásah souvisí s podanými trestními oznámeními kvůli nevýhodným smlouvám z minulosti zatím není jasné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK