Pošta bude v Praze razítkovat razítkem k olympiádě

17.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Česká pošta připravila příležitostné razítko k úspěchu českých sportovců na olympiádě v Londýně. Má tvar holínky a bude od pondělí k dispozici pouze na hlavní poště v pražské Jindřišské ulici. Uvedla to v tiskové zprávě.

Všichni zájemci budou mít možnost získat otisk razítka pouze během příštího pracovního týdne na přepážce číslo 17. Poštovní úředníci mohou orazítkovat pouze poštovní známku. Je jedno, zda je umístěna na dopisnici, obálce či pohledu.

Razítko má tvar holínky, která se stala symbolem české výpravy na olympijských hrách. Tu tvoří nápis: "Blahopřejeme medailistům z Londýna, Praha 1, 20.8.2012". Češi přivezli z Londýna celkem deset medailí.

Příležitostných razítek připravuje každým rokem Česká pošta celou řadu a v minulosti neopomněla ani úspěchy sportovců. Na známkách stále platí úzus, že se na nich, kromě prezidenta a papeže, nemohou objevit žijící osobnosti. Do letošního roku však platilo pravidlo, že pošta vydala alespoň známku s motivem sportu, ve kterém se naši sportovci stali světoznámými, a přes ni orazila nápis, který událost připomínal. Tak se na známkách objevili například Aleš Valenta, nebo Kateřina Neumannová nebo Martina Sáblíková.

U olympijských her je situace zvlášť komplikovaná, protože za užití jakéhokoli symbolu či slovního spojení s označením her by na cenině, kterou známka je, musela pošta platit Mezinárodnímu olympijskému výboru vysoké poplatky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK