V kauze BG Travel padla trestní oznámení, věc má šetřit i ČNB

17.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podalo trestní oznámení na majitelku zkrachovalé cestovní kanceláře BG Travel Marcelu Pavelkovou kvůli podezření na spáchání několika trestných činů. Úřad dal současně podnět České národní bance k provedení kontroly u pojišťovny Generali. Zároveň MMR připravuje právní kroky proti pojišťovně Generali. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo. Vyjádření BG Travel a Generali ČTK shání.

Liberecký soud na začátku srpna kvůli formálním nedostatkům odmítl insolvenční návrh majitelky BG Travel Pavelkové za neuskutečněné zájezdy do Bulharska.

Pavelková provozovala cestovní kancelář velmi krátce, podle živnostenského rejstříku měla koncesi od poloviny března letošního roku. Její BG Travel se specializovala zejména na dovolené v Bulharsku. Úpadek vyhlásila 5. července. Na svých internetových stránkách uvedla, že důvodem jsou ekonomické problémy vzniklé nekorektním jednáním bulharských obchodních partnerů. V té době měla CK v zahraničí 294 klientů o jejichž návrat se musela postarat pojišťovna. Další stovky lidí už na zaplacené zájezdy neodjely.

Na konci července MMR konstatovalo, že pojišťovna Generali má povinnost vyplatit klienty zkrachovalé cestovní kanceláře BG Travel peníze za neuskutečněné zájezdy, i když si kancelář sjednala nedostatečný limit pojištění. Generali ale uvedla, že klienty CK BG Travel za neuskutečněné zájezdy neodškodní, což by se stalo v Česku poprvé.

"Ministerstvo doporučuje klientům CK BG Travel, aby se v případě, že jejich nároky na náhradu zaplacené částky za zájezd nebyly plně uspokojeny, obrátili se svými nároky vůči pojišťovně nebo vůči podnikatelce na soud, a to dle zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon)," uvedlo MMR.

V Česku letos oznámilo úpadek sedm cestovních kanceláří. Shodou okolností dnes oznámila krach cestovní kancelář Pradok, kterou pojišťovala také Generali. V případě případě této cestovní kanceláře Generali v plné výši zajistí. Vedle Pradoku zkrachovaly také cestovní kanceláře Dolce Vita, Globaltour, BG Travel CK Asteri tour, CK Redgreentours a CK Filip.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK