Ceny ropy klesly kvůli spekulacím o uvolňování rezerv v USA

17.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. srpna (ČTK) - Ceny ropy se dnes snížily kvůli spekulacím o tom, že Spojené státy by mohly uvolnit surovinu ze strategických rezerv. K poklesu přispělo rovněž prohlášení izraelského prezidenta Benjamina Netanjahua, že Izrael by neměl útočit na Írán bez pomoci USA.

Cena severomořské ropy Brent se propadla o téměř dva dolary na 113,39 dolaru za barel. Později ale část ztrát smazala a pohybovala se kolem 113,75 USD. Americká lehká ropa WTI zlevnila o deset centů na 95,50 USD, napsala agentura Reuters.

Analytik Nick Trevethan ze společnosti ANZ Research uvedl, že za poklesem cen stály zprávy médií, podle kterých USA uvažují o uvolnění ropy ze strategických rezerv. Podle analytika Oliviera Jakoba z firmy Petromatrix však budou mít spekulace o ropných rezervách na situaci na trhu pouze krátkodobý vliv.

Ceny ropy v uplynulých měsících výrazně stouply kvůli obavám, že spor kolem íránského jaderného programu by mohl vést k válce, což by narušilo dodávky suroviny z Blízkého východu. Podle mnoha investorů byl ale nárůst cen přehnaný, protože zpomalení růstu světové ekonomiky má negativní dopad na poptávku po ropě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 113,75 115,27 New York - Nymex WTI září 95,50 95,60

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK