Pražská burza posílila o 0,75 procenta, dařilo se Erste Bank

17.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne posílila, hlavní index PX si během dneška připsal 0,75 procenta na 948,1 bodu. Největší zásluhu na tom mají akcie rakouské Erste Bank a také ČEZ, vyplývá z výsledků burzy. Hlavním impulsem pro pokračování růstu byla podle analytiků a makléřů zejména povzbudivá makroekonomická data, přicházející jak z Evropy, tak ze Spojených států.

"Evropské akciové trhy v závěru týdne rostou k pětiměsíčním maximům," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

V Praze akcie Erste zpevnily o 2,60 procenta na 411 korun. "Povzbudivým faktem je, že počet zobchodovaných akcií u Erste Bank byl 450.000 a téměř tak vyrovnal hodnotu Vídně," uvedl Petr Žabža z Patria Direct. V případě ČEZ změnily majitele akcie v objemu téměř 470 milionů korun, titul si připsal 0,13 procenta na 742 korun.

Nejvíc se dařilo cenným papírům mediální společnosti CME, přidaly přes čtyři procenta na 114 korun.

Z největších emisí posilovaly akcie mobilního operátora Telefónica o půl procenta na 406 korun, mírně naopak ztratily akcie Komerční banky. Oslabily o 0,11 procenta na 3805 Kč.

Nejvýraznější ztráta dnes postihla akcie technologické firmy KIT Digital. Titul ztratil dvě procenta a obchodování končil na úrovních kolem 58 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK