Co týden dal?

19.03.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden, tak i tento Vám přinášíme novinky za uplynulých pět dnů. K jakým změnám došlo na našich stránkách? Co je nového ve světě nebo u nás? Nejdůležitější události naleznete na následujících řádcích.

Posledních 7 dní ve světě

V pondělí začaly burzy v Evropě slábnout. Příčinou byly madridské akcie. Důvod? Začaly se objevovat signály, že pumové útoky v Madridu má na svědomí Al-Káida.

Velká Británie dosáhla za rok 2003 schodku státního rozpočtu, a to ve výši 3,2% HDP. Dostala se tak do pozice Německa i Francie, které také porušili tříprocentní mez EU. Jak dopadla mezi nově vstupujícími státy Česká republika?

Ve čtvrtek se Evropské komisi a firmě Microsoft nepodařilo urovnat vzájemný spor ve věci antimonopolního případu. Zmizela tak poslední naděje na odvrácení bezprecedentního řízení, ve kterém EU obviní firmu ze zneužití monopolního postavení na trhu.

Posledních 7 dní u nás

Dne 15.3. oznámila vládní agentura pro podporu zahraničních investic CzechInvest, že tchajwanská společnost Asiatek Computer vybuduje v Ostravě své evropské centrum. Celková investice do projektu bude 648 milionů korun a vytvoří se tak více než 1000 nových míst.

Dle očekávání Ministerstva financí by se měl deficit veřejných rozpočtů letos snížit na 6,2% HDP z loňských 12,9%.

Ve středu bylo vládou rozhodnuto, že stát prodá strojírenskou firmu Královopolská její bývalé dceřiné společnosti Královopolská RIA za 36,5 milionu korun. Prodej musí být ještě schválen Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Posledních 7 dní na našem serveru

V pondělí jsme Vám přinesli nové interview. Tentokrát jsme se ptali Jana Pátka, tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen. V rozhovoru jsme se samozřejmě věnovali stavebnímu spoření.

S pojištěním právní ochrany se nemusíte obávat drahých soudních sporů. Veškeré náklady soudních sporů a správních řízení v pojištěné oblasti za vás ponese pojišťovna. Kontaktní formulář naleznete zde.

Přemýšlíte o nové podlaze? "Dřevo je krásné na pohled i na dotyk. Říká se o něm, že pozitivně ovlivňuje naši psychiku..." Pokud tedy uvažujete o možnosti pořídit dřevěnou podlahu, určitě navštivte stránku www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/nemovitost a začtěte se do našeho seriálu.

Každý měsíc vám v sekci FIRMY v podsekci "Odborné časopisy"  ve spolupráci se společností ASPI přinášíme nejnovější čísla časopisů "Daně a právo v praxi", "Mzdy a personalistika v praxi", "Otázky a odpovědi z praxe", "Práce a mzda" a "Účetnictví v praxi". Tento týden jste si mohli přečíst nejnovější číslo časopisu "Otázky a odpovědi z praxe č. 3/2004", které přináší jako téma měsíce Odpisy. Úvodní článek nazvaný "Odpisy 2004" je zaměřen na významné změny v odpisování hmotného a nehmotného majetku zejména v daňové oblasti, a to v souvislosti s novelou zákona o daních z příjmů č. 438/2003 Sb.

On-line prodej

Neplaťte na daních víc než musíte. Sjednejte si  životní pojištění WinTax a ušetříte. Přostřednictvím tohoto životního pojištění budete moci využít státem nabízených daňových výhod v nejvyšší možné výši.

Až do konce března můžete využít mimořádné nabídky na uzavření penzijního připojištění on-line na Finance.CZ s odměnou ve výši 100% vašeho měsíčního příspěvku.

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Dnes se budeme věnovat jednomu dotazu z oblasti daní.

Otázka: "Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat: syn byl v roce 2003 zaměstnán v měsících leden, únor, říjen. Doklady o příjmech má. V ostatních měsících byl nezaměstnaný. Musí podávat daňové přiznání za rok 2003 či přiznání k dani? Jak by měl postupovat? Jaký případný typ přiznání by měl vyplnit? Děkuji za odpověď."

Odpověď: "Pokud má zájem o vyúčtování daně z příjmů za rok 2003, vyplní přiznání k dani z příjmů fyzických osob typu A..."

Anketa

Po útoku z minulého týdne na Madrid jsme se Vás po během uplynulých pěti dní ptali, zda-li si myslíte, že hrozí teroristický útok i naší republice.

 


Nevím
Ano
Ne

Celých 54% našich čtenářů se domnívá že ano. Oproti tomu jen 28% si myslí že ne a 18% návštěvníků serveru www.finance.cz neví.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU