Japonské akcie se vrátily k růstu, dolar kvůli Fedu oslabuje

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. srpna (ČTK) - Ceny japonských akcií se po dvou ztrátových dnech vrátily k růstu a jejich hlavní index je zpět na tříměsíčním maximu. K optimismu přispívá středeční zveřejnění zápisu z jednání americké centrální banky (Fed), který otevřeně avizoval, že Fed je připraven už v brzké době napumpovat do ekonomiky další peníze. Z toho důvodu ale klesá dolar.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 46,38 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,51 procenta na hodnotě 9178,12 bodu. Zpočátku přitom oslaboval a průběžně ztrácel až 0,8 procenta. Širší index Topix zpevnil o 0,24 procenta na 764,59 bodu.

Zápis z posledního jednání měnového výboru Fedu ukázal, že většina členů výboru je nakloněna dalšímu uvolnění měnové politiky, pokud se výrazně nezlepší stav ekonomiky. Pravděpodobnost, že Fed spustí třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování, je podle některých analytiků vyšší než 60 procent.

Investoři měli zájem hlavně o akcie exportérů. Ty v minulých dnech totiž kvůli silnějšímu kurzu jenu oslabovaly.

Na devizových trzích po zveřejnění zápisu z jednání výboru Fedu klesal dolar. Kvantitativní uvolňování totiž znamená, že Fed si natiskne další peníze, za které kupuje vybraná aktiva, většinou státní dluhopisy. Tím ale snižuje hodnotu dolaru.

Dolar k euru vystoupil až na 1,2553 USD, a dostal se tak na sedmitýdenní maximum. V závěru obchodování v Tokiu se prodával v kurzu 1,2545 USD. Dolar k japonskému jenu klesl na 78,55 JPY a během dne spadl na více než týdenní minimum 78,27 JPY. Takzvaný dolarový index klesl na minimum za dva měsíce a byl na 81,368 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK