Opel kvůli slabé poptávce zkrátí ve dvou továrnách pracovní dobu

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rüsselsheim 23. srpna (ČTK) - Německá automobilka Opel kvůli slabé poptávce zavede ve své hlavní továrně v Rüsselsheimu a v závodě na výrobu součástek v Kaiserslauternu zkrácenou pracovní dobu. Opatření se podle agentury DPA dotkne více než 9000 zaměstnanců. Firma se na opatření dohodla se zástupci pracovníků.

"Opel se souhlasem závodní rady a odborového svazu IG Metall od září zavádí v závodech v Rüsselsheimu a Kaiserslauternu zkrácenou pracovní dobu," uvedla dnes společnost. Dodala, že do konce letošního roku se pracovní doba podle dohody zkrátí celkem o 20 pracovních dnů.

Automobilka může díky tomuto kroku požádat o státní podporu v rámci programu "Kurzarbeit". Vláda se tímto programem snaží přimět firmy, aby nahrazovaly propouštění zaměstnanců pouhým zkracováním jejich pracovní doby.

Opel je evropskou divizí největší americké automobilky General Motors. Evropské aktivity GM v loňském roce prodělaly 747 milionů dolarů (téměř 15 miliard Kč), protože slabé ekonomické podmínky zasáhly prodej automobilů.

Opel se v uplynulých letech dostal do existenčních problémů a skupina GM chystala jeho prodej. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel vlastními silami restrukturalizovat. Opel již v rámci restrukturalizace uzavřel továrnu v belgických Antverpách a zrušil 8000 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK