Americké akcie ve čtvrtek oslabily kvůli obavám o ekonomiku

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie ve čtvrtek oslabily, protože nepříznivé údaje z Číny a eurozóny vyvolaly obavy ohledně vývoje světové ekonomiky. Navíc vyprchaly naděje na rychlá opatření americké centrální banky (Fed) na podporu hospodářského růstu.

 

Nejsledovanější Dow Jonesův index klesl o 0,88 procenta na 13.057,46 bodu. Index Standard & Poor's 500 se snížil o 0,81 procenta na 1402,08 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,66 procenta na 3053,40 bodu, napsala agentura Reuters.

 

Náladu na trhu zasáhly údaje o pokračujícím poklesu zpracovatelského sektoru v Číně a ekonomické aktivity v eurozóně. Nepříznivý vliv měla rovněž zpráva o překvapivém růstu počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech.

 

Největší světový výrobce počítačů Hewlett-Packard oslabil o více než osm procent poté, co oznámil, že ve třetím finančním čtvrtletí hospodařil s rekordní ztrátou 8,9 miliardy dolarů (177 miliard Kč). Dolů zamířil také jeho konkurent Dell.

 

Na devizovém trhu se euro vyšplhalo na nové sedmitýdenní maximum vůči dolaru po zprávě o tom, že Španělsko jedná se svými partnery v eurozóně o podmínkách pomoci, která by snížila jeho úvěrové náklady.

 

V závěru čtvrtečního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna posílila o 0,3 procenta na 1,2564 USD. Během dne vystoupila až na 1,2589 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 4. července.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK