Soud zahájil insolvenční řízení s Plomou Hodonín

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. srpna (ČTK) - Krajský soud v Brně zahájil insolvenčního řízení s největším výrobcem překližky v ČR Ploma a.s. Hodonínská firma navrhla zahájení řízení sama. Chce, aby soud na její majetek vyhlásil konkurz. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Dosud firmu chránilo před věřiteli tříměsíční moratorium, které soud vyhlásil koncem května. Tehdy pro ni pracovalo asi 300 lidí, dnes jich je 104. Firma v insolvenčním návrhu uvedla, že celková výše jejích závazků je 363 milionů korun. "Obnovení výroby podniku ... v rámci moratoria se ukázalo býti ztrátovým i přes přijatá úsporná opatření," uvedla firma ve svém návrhu, který podepsal předseda představenstva společnosti Martin Černý.

Firma dál uvedla, že již prakticky ukončila provoz z důvodu nedostatku provozního kapitálu. "Na druhou stranu stále existuje objemově zajímavá poptávka trhu," uvedla ve svém podání na soud.

Černý dále uvedl, že podle jeho názoru je jediným možným řešením situace konkurz. Reorganizační plán firma předkládat soudu nebude.

Ploma je největší tuzemský výrobce nábytkářských laťovek a bukových překližek, v druhém případě je dokonce jedním z největších producentů ve střední a východní Evropě. Její historie sahá až do roku 1907.

Od roku 2007 hospodařila firma se ztrátou. V roce 2010 byla ve ztrátě 54 milionů korun. Potíže měla i v prvním pololetí roku 2011. Její hospodaření nepříznivě ovlivnil nedostatek kulatiny na trhu. Byla nucena vyrábět jen překližku ze smrkového dřeva, jejíž cena na trhu se ale vlivem dovozu z Brazílie a Číny snížila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK