Samsung zneužil několik patentů Applu, rozhodl soud v USA

25.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San José (USA) 25. srpna (ČTK) - Jihokorejská společnost Samsung Electronics zneužila několik patentů svého amerického rivala Apple. V klíčovém patentovém sporu o tom rozhodl soud v kalifornském San José. Zdůvodnění se stále čte, zatím není jasné, zda bude muset Samsung svému rivalovi něco zaplatit. Informuje o tom agentura Reuters.

Soudní spor mezi oběma globálními technologickými obry je jedním z nejvýznamnějších patentových sporů v historii Spojených států. Apple se domáhá náhrady škod ve výši kolem 2,5 miliardy dolarů (zhruba 50 miliard Kč).

Porota zatím uvedla, že Samsung záměrně zneužil minimálně tří patentů. Mimo jiné okopíroval charakteristickou funkci, která způsobí, že když se prohlížený text dostane na konec stránky, tak se odrazí, čímž uživatel ví, že text už dál nepokračuje.

Okopírovaná je podle soudu i funkce rolování textu po displeji, stejně jako funkce zoom a navigace.

Apple vedle odškodného zároveň požaduje, aby Samsung přestal na americkém trhu prodávat své nejúspěšnější modely smartphonů a tabletů. Samsung ale přešel do protiútoku a po Applu požaduje zaplatit 399 milionů dolarů (asi 7,9 miliardy Kč) za to, že při vývoji iPhonů a iPadů údajně použil technologii Samsungu, aniž za ni řádně zaplatil.

Apple a Samsung jsou největší světoví prodejci smartphonů a dohromady mají pod kontrolou více než polovinu globálního trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK