Energetická agentura teď nevidí k uvolnění rezerv ropy důvod

25.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 25. srpna (ČTK) - Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v současné době nevidí žádné fyzické narušení dodávek ropy, kvůli němuž by bylo možné uvolnit strategické rezervy této suroviny. Řekla to šéfka agentury Maria van der Hoevenová. Popřela tak informace zdrojů, které v pátek tvrdily, že některé země jsou připraveny sáhnout do strategických rezerv už v září.

"IEA, ostatně jako vždy, aktivně sleduje vývoj na trhu s ropou. Jsme neustále v těsném kontaktu s členskými zeměmi a pokud to bude třeba, jsme připraveni zasáhnout proti fyzickému narušení dodávek," vysvětlila Van der Hoevenová.

Uvolnění strategických rezerv ropy chtějí prosadit hlavně Spojené státy, podobné záměry ale mají i některé další vyspělé země. Podle zdroje, na který se odvolává specializovaný časopis Petroleum Economist, už IEA proti plánu Washingtonu nic nenamítá. Slova Van der Hoevenové ale nic takového nenaznačují.

"Jak už jsem ale řekla teprve minulý týden, v tuto chvíli nejsou splněny podmínky, které by něco takového ospravedlnily," uvedla podle agentury Reuters šéfka organizace.

IEA působí jako poradce v otázkách energetiky pro skupiny vyspělých zemí včetně České republiky. Organizace měla obavy, že některé klíčové členské země, například Spojené státy, Velká Británie a Francie, by se na uvolnění rezerv mohly domluvit jen mezi sebou a krok by nekoordinovaly s ostatními zeměmi. Tím by podkopaly důvěryhodnost celé organizace.

Konzultační společnost Petroleum Policy Intelligence (PPI) před pár dny uvedla, že některé spotřebitelské země jednaly o podmínkách, za kterých by byly ochotny rezervy uvolnit. Intervenovaly by patrně ve chvíli, kdy by se ropa prodávala za 115 až 120 dolarů za barel.

Severomořská ropa Brent se v pátek prodávala i za více než 115 dolarů, končila ale na ceně 113,95 USD. Nejbližší termínový kontrakt na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) stál více než 97 dolarů, než se jeho cena ustálila na 96,15 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK