BP kvůli bouři zastavuje veškerou těžbu ropy v Mexickém zálivu

26.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston 26. srpna (ČTK) - Britský energetický koncern BP kvůli blížící se tropické bouři odstaví veškerou těžbu ropy na plošinách v Mexickém zálivu. Firma už část plošin odstavila, rozhodla se ale zastavit těžbu i na těch zbývajících, protože se mezitím zhoršila prognóza postupu bouře. S evakuací už začaly i další firmy, včetně amerických těžařů Chevron, Murphy Oil či Anadarko Petroleum.

BP má v Mexickém zálivu sedm ropných plošin a je největším těžařem ropy a zemního plynu v této oblasti. Management v pátek nechal odstavit čtyři plošiny, včetně Thunder Horse. Ta je největší svého druhu na světě. Zbylé tři plošiny chce firma podle agentury Reuters evakuovat v nadcházejících hodinách.

Chevron zatím odvelí jen část zaměstnanců, kteří se nepodílejí na těžbě. Jsou to například kuchaři nebo úklidový personál. Firma zatím těžbu v plném rozsahu zachovává, další vývoj bude záviset na předpovědi počasí. Chevron je po BP druhým největším producentem ropy a plynu v Mexickém zálivu.

Společnost Murphy Oil už zastavila těžbu ropy a plynu na platformě Thunder Hawk a zcela ji evakuovala. Totéž má prý v plánu i s dalšíma dvěma platformami, FrontRunner a Medusa.

Tropická bouře Isaac se v minulých dnech zformovala nad Atlantikem a mezitím postoupila přes Haiti a Kubu směrem k Floridě. Americké Národní středisko pro hurikány předpovídá, že bouře zesílí na hurikán druhého stupně na pětibodové Saffirově-Simpsonově stupnici. Asi v polovině týdne by měl mezi Floridou a Louisianou dorazit na pobřeží.

V Mexickém zálivu je soustředěna většina příbřežní těžby ropy v USA. Na celkové těžbě ropy se oblast podílí zhruba z 23 procent, na těžbě zemního plynu asi ze sedmi. Zatím ale není jasné, zda se odstávka těžby projeví na cenách ropy na světových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK