Ceny ropy kvůli bouři Isaac rostou o více než dolar na barel

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světové ceny ropy vzrostly dnes v Asii v reakci na příchod tropické bouře Isaac do Mexického zálivu o více než dolar na barel a severomořská ropa Brent se vrátila dočasně nad 115 dolarů. Ropu také podporují sílící naděje na to, že centrální banky v USA a Evropě přijdou brzy s kroky na podporu ekonomiky.

 

Cena Brentu vzrostla v 8:35 SELČ o jeden a čtvrt dolaru na 114,42 USD za barel a předtím se vyhoupla až na 115,50 dolaru. Americká lehká ropa WTI posílila o necelý dolar na 97,11 dolaru. V pátek ceny ropy oslabily v reakci na zprávu, že by Mezinárodní energetická agentura (IEA) mohla rozhodnout o uvolnění strategických rezerv ropy.

K americkému pobřeží Mexického zálivu a k tamním ropným instalacím se přibližuje sílící bouře Isaac a americké státy Louisiana, Mississippi a Alabama vyhlásily v noci na dnešek stav nouze. Ropné a plynařské společnosti začaly narychlo evakuovat plošiny a další zařízení v zálivu. Americké úřady odhadly, že to sníží těžbu ropy o asi 24 procent.

Cenu tlačí také vzhůru nižší vývoz z Íránu a pokles dodávek ze Severního moře kvůli pravidelné údržbě ropných zařízení. Mezi investory se také stále více spoléhá na to, že americký Fed příjme kroky na podporu ekonomiky a se svými zásahy proti dluhové krizi přijde Evropská centrální banka. Pozornost trhů se bude v nejbližších dnech upírat na nadcházející tradiční zasedání světových centrálních bankéřů v americkém letovisku Jackson Hole a poté na zasedání centrálních bank.

"Bouře bude mít na ceny dočasný vliv. Každý ale čeká na nadcházející zasedání ECB a Fedu," řekl agentuře Reuters analytik Tony Nunan z japonské obchodní společnosti Mitsubishi Corp.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 114,42 113,17 New York - Nymex WTI říjen 97,11 96,15

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK