Moody´s zvýšila Jižní Koreji rating na dosud nevyšší úroveň

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 27. srpna (ČTK) - Mezinárodní agentura Moody's dnes zvýšila úvěrový rating Jižní Koreje o jeden stupeň na dosud nejvyšší příčku Aa3 z dosavadní známky A1 a srovnala jej na úroveň Japonska a Číny. Agentura to odůvodnila zdravým stavem veřejných financí země, odolností její ekonomiky a snížením vnější zranitelnosti tamních bank.

Moody's zlepšila svůj rating pět měsíců poté, co mu přidělila pozitivní výhled. Její hodnocení je nyní o jeden respektive dva stupně nad známkami konkurenčních agentur Fitch (A+) a Standard & Poor's (A). Zatímco Fitch v listopadu zlepšila výhled jihokorejského ratingu na pozitivní, S&P zatím ponechává stabilní výhled s odkazem na rizika spojená s možnou změnou režimu v Severní Koreji.

Moody's naopak dnes konstatovala, že ke zlepšení ratingu přikročila i díky stabilizaci vztahů s KLDR, která prochází změnou v nejvyšším vedení. "Možný pokrok v ekonomické spolupráci Pchjong-jangu s Pekingem, jak to signalizují oznámení o třech nových průmyslových zónách podél čínsko-severokorejské hranice, naznačuje, že rizika zhroucení autarkního komunistického státu během fáze přechodu vedení klesají," uvedla Moody's.

Zvýšený rating umožní zemi přitahovat další investory, podle analytiků to ale bude patrnější spíše v dlouhodobějším pohledu. Krátkodobě bude příliv nových investic omezený, protože zahraniční investoři v poslední době svá investiční portfolia v zemi už výrazně posílili.

"Ratingové agentury tady spíše následují trh," řekl agentuře Reuters Erik Lueth z hongkongské pobočky britské banky RBS. Podle něj už zahraniční investoři hodně investovali na korejském trhu dluhopisů, který považují za bezpečné útočiště v nejistých dobách.

Jižní Korea ve druhé polovině 90. let v době asijské krize s pomocí Mezinárodního měnového fondu odvrátila státní bankrot. Země poté uskutečnila důkladné reformy a nápravné zásahy v bankovním sektoru a nastartovala novou fázi silného růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK