Bundesbank je nadále proti nákupům dluhopisů prostřednictvím ECB

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německá centrální banka Bundesbank se nadále staví proti nákupům státních dluhopisů členských zemí eurozóny prostřednictvím Evropské centrální banky (ECB). Vlády by se podle ní mohly stát na takovéto pomoci závislé a přestat se soustředit na zlepšování stavu veřejných financí.

 

"Neměli bychom podceňovat nebezpečí, že financování prostřednictvím centrální banky může být stejně návykové jako drogy," uvedl šéf Bundesbank Jens Weidmann v rozhovoru pro dnešní vydání německého listu Der Spiegel. Weidmann je rovněž členem rady ECB, upozornila agentura AP.

ECB nyní v rámci boje s dluhovou krizí plánuje opatření ke snížení úvěrových nákladů Španělska a Itálie. Šéf ECB Mario Draghi začátkem měsíce uvedl, že banka pracuje na mechanismu, který jí umožní intervenovat na otevřeném trhu a nakupovat státní dluhopisy.

Německá kancléřka Angela Merkelová sice tento měsíc strategii šéfa ECB podpořila, německý ministr financí Wolfgang Schäuble však později plánované nákupy dluhopisů kritizoval. "Pokud s tím začneme, už to neskončí. Je to podobné, jako řešit své problémy pomocí drog," uvedl.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK