Euro mírně stouplo díky nadějím na stimulační opatření

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Euro dnes mírně posílilo vůči americkému dolaru poté, co slabé údaje o podnikatelské náladě v Německu vyvolaly naděje, že největší evropská ekonomika bude více nakloněna opatřením na podporu hospodářského růstu v celé eurozóně.

 

"Údaje jasně ukazují, že Německo nemůže zůstat bez újmy, pokud se zbytek eurozóny propadne do hluboké recese," uvedl analytik Boris Schlossberg ze společnosti BK Asset Management. "Politici by proto nyní mohli zmírnit své lpění na úsporách a mohli by uplatňovat více stimulační politiku s cílem obnovit růst," dodal.

Jednotná evropská měna odpoledne vůči dolaru stoupla o 0,1 procenta na 1,2528 USD. Zůstala však pod sedmitýdenním maximem 1,2589 USD, na které se vyšplhala minulý týden. Objem obchodování byl nízký, protože londýnský trh byl kvůli státnímu svátku uzavřen, napsala agentura Reuters.

Mnichovský institut Ifo dnes oznámil, že důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku v srpnu již čtvrtý měsíc za sebou klesla, takže se dostala na nejnižší úroveň od března 2010. Přispěly k tomu hlavně obavy o další vývoj vývozu.

pmh mol

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK