ČD rozšíří zlevněné jízdenky na další tratě, konkurenci to vadí

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - České dráhy od příštího týdne rozšíří akční nabídku zlevněných jízdenek ČD Promo na další tratě. Chtějí tak získat nové zákazníky, uvedly v tiskové zprávě. Konkurenční firma Student Agency to považuje za zneužití státních dotací k nabídce podnákladových cen na trasách, kde sama provozuje vlaky nebo autobusové spoje.

 

K dosavadním jízdenkám mezi Prahou a Ostravskem, Zlínskem nebo Brnem dráhy nabídnou levnější jízdné z Brna do Zlína, Olomouce, Prostějova a Uherského Hradiště a také z Prahy do Hradce Králové a Plzně, respektive v opačném směru. Jízdenky ČD Promo v těchto relacích si mohou cestující koupit jako obyčejné bez In-karty nebo zákaznické s In-kartou. Například obyčejné jízdné mezi Prahou a Hradcem Králové tak vyjde na 100 korun místo dosavadních 155 Kč, S In-kartou pak o 20 Kč méně.

"Jedná se o protiprávní postup, kdy monopolní dopravce zneužívá státních dotací k nabízení podnákladových cen. Je to diskriminace ostatních dopravců, kteří jezdí bez dotací, i vlastních zákazníků - držitelů In-karet. Pro ně se In-karta stala drahým bezcenným plastem. Stát by měl okamžitě snížit dotace, které z daní občanů dává ČD. Ukazuje, že nejsou zapotřebí," sdělil ČTK majitel Student Agency Radim Jančura. Zasáhnout by podle něj měl také antimonopolní úřad.

Do skupiny Student Agency patří železniční dopravce RegioJet, který vypravuje pravidelné vlakové spoje na trase Havířov - Ostrava - Olomouc - Praha. Od letošního dubna přišel s tarifem RJ Promo, která vyrovnává cenu na úroveň akční nabídky ČD. Student Agency vypravuje autobusové linky mimo jiné právě z Prahy do Plzně i Hradce Králové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK