LMC: Celosvětový prodej aut letos stoupne na nový rekord

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Traverse City 27. srpna (ČTK) - Celosvětový prodej osobních a lehkých užitkových automobilů v letošním roce stoupne o pět procent na rekordních 79,4 milionu vozů navzdory poklesu poptávky v Evropě. Předpověděla to poradenská společnost LMC Automotive ve své srpnové prognóze. Napřesrok počítá s růstem prodeje o dalších šest procent na téměř 85 milionů vozů.

LMC nicméně v letošním druhém pololetí očekává zpomalení tempa prodeje automobilů kvůli obtížným ekonomickým podmínkám na vyspělých i rozvíjejících se trzích. Evropský trh podle LMC tlačí dolů hospodářská recese a obavy ohledně budoucnosti eurozóny.

Prognóza letos očekává pokles prodeje v Evropě o pět procent na 18,2 milionu vozů. V příštím roce by měl prodej stoupnout o dvě procenta, pokud eurozóna překoná současnou krizi. V případě rozpadu eurozóny by se však mohl propadnout o dva miliony vozů.

"Tlak na evropský trh je v současnosti nesmírný. Automobilový průmysl se potýká s poklesem objemu prodeje, snižováním cen a nadbytečnou výrobní kapacitou," upozornila LMC. V západní Evropě by měl prodej podle její prognózy v letošním roce klesnout o osm procent, zatímco ve východní Evropě by se měl zvýšit o čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK