Akcie v USA pokračují v růstu, vysoké zisky má Apple

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. srpna (ČTK) - Americké akcie v úvodu nového týdne zpevňovaly a jejich hlavní indexy jsou opět v blízkosti nejvyšších hodnot za poslední čtyři roky. K růstu jim pomáhá blížící se zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), od něhož si investoři slibují nové kolo podpory ekonomiky. Díky příznivému rozhodnutí soudu se výrazně vzhůru vydaly akcie společnosti Apple.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.168 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval nárůst o 0,1 procenta. Širší index S&P 500 zpevňoval o 0,3 procenta na 1415 bodů, zatímco index Nasdaq Composite přidával asi 0,4 procenta na 3082 bodů. Během dopoledne ale byly všechny indexy přechodně i ve ztrátě.

Akcie Applu v poledne přidávaly více než dvě procenta a dostaly se až nad 680 dolarů. To je nová rekordní hodnota. Tržní kapitalizace firmy se tím zvýšila vysoko nad 635 miliard dolarů (asi 12,6 bilionu Kč). Zájem o akcie podpořil verdikt amerického soudu, který rozhodl, že jihokorejská společnost Samsung zneužila několik patentů Applu. Zaplatit mu za to musí odškodné přes miliardu dolarů.

Důležitější než samotná pokuta pro Samsung ale zřejmě budou dopady, které bude mít soudní rozhodnutí na celé odvětví smartphonů. Velká část analytiků se domnívá, že poraženým v soudní bitvě mezi Applem a Samsungem je společnost Google. Ta vyrábí operační systém Android, který běží ve smartphonech Samsungu i dalších výrobců.

Akcie Googlu v poledne odepisovaly až tři procenta a vrátily se pod 660 dolarů. I tak ale nejsou daleko od rekordu, který činí 680,60 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK