Akcie v USA zahájily týden smíšeně, euro kleslo

28.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily týden smíšeně. Hlavní index Dow Jones mírně oslabil, technologický index však díky růstu akcií firmy Apple na nový rekord mírně vzrostl. Objem obchodování však byl nejnižší v letošním roce a investoři čekají na důležitý projev šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho na konci tohoto týdne.

Index Dow Jones klesl o 33,3 bodu, tedy 0,25 procenta, na 13.124,67 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,69 bodu, neboli 0,05 procenta, na 1410,44 bodu. Index technologického trhu Nasdaq však vzrostl o 3,4 bodu, neboli 0,11 procenta, na 3073,19 bodu.

Akcie Applu během dne stouply na nový rekord 680,87 USD. K růstu přispělo vítězství firmy v patentovém sporu s jihokorejskou firmou Samsung v USA. Soud nařídil Samsungu zaplatit Applu jednu miliardu USD. Apple, který je nejhodnotnější firmou na světě, zpevnil o 1,9 procenta. Google naopak oslabil o 1,4 procenta.

Investoři se nyní nechtějí příliš pouštět do nových obchodů a čekají na páteční projev Bernankeho na setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole. Trhy počítají s tím, že by Fed mohl příští měsíc podniknout nějaké kroky na podporu ekonomického růstu. V posledních třech týdnech trhy rostly v očekávání třetího kola uvolnění měnové politiky a možných akcí na pomoc v řešení dluhové krize od Evropské centrální banky.

Z dalších společností akcie IBM klesly v reakci na zprávu o převzetí firmy Kenexa o 1,1 procenta. Kenexa naopak zpevnila o 41,4 procenta. Autopůjčovna Hertz po oznámení dohody o převzetí menší Dollar Thrifty posílila o 8,1 procenta a Dollar Thrifty o 7,5 procenta.

Evropská měna při nízkém objemu obchodů klesla vůči dolaru. Nejnovější zpráva z Německa ukázala, že důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku se dále zhoršila, více než se čekalo. To vyvolalo obavy o zdraví největší ekonomiky eurozóny. Investoři nyní čekají, jak dopadne příští týden zasedání měnového výboru ECB a jak rozhodne německý Ústavní soud o záchranném fondu eurozóny.

V závěru obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,2499 USD. Kurz eura k jenu zůstal téměř beze změny na 98,44 JPY. Dolar vůči jenu zpevnil o 0,1 procenta na 78,74 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK