Zisk banky Crédit Agricole kvůli odpisům v Řecku prudce klesl

28.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 28. srpna (ČTK) - Francouzský finanční ústav Crédit Agricole vytvořil ve druhém čtvrtletí čistý zisk 111 milionů eur (asi 2,8 miliardy Kč), což je meziroční propad o 67 procent. Za zhoršením jsou hlavně vysoké odpisy podílu v italské bance Intesa Sanpaolo a její řecké součásti Emporiki. Celkové výnosy klesly o 14 procent na 4,75 miliardy eur (asi 118 miliard Kč).

Nutnost odepisovat ztrátovou investici na výsledky Crédit Agricole nedoléhá poprvé. Ve druhém čtvrtletí banka odepsala 427 milionů eur (asi 10,6 miliardy Kč).

Crédit Agricole v Intese drží pětiprocentní podíl. Francouzi teď jednají s Evropskou komisí a řeckými úřady o možném prodeji Emporiki, nemají ale zatím žádného vážného zájemce.

Vedle odpisu podílu v bance Intesa na hospodaření Crédit Agricole nepříznivě dolehly také odpisy 370 milionů eur (asi 9,2 miliardy Kč) proti dalším investicím v Řecku. Asi 16 milionů eur pak byly náklady plánu restrukturalizace, která počítá se snížením bilance a s omezením nutnosti dolarového financování.

Navzdory silnému propadu zisku je výsledek lepší, než se čekalo. Někteří analytici v anketě agentury Reuters totiž předpokládali, že se banka během čtvrtletí propadne do ztráty.

Asi 56 procent banky Crédit Agricole vlastní lokální družstevní banky. Crédit Agricole se nyní zbavuje aktiv, která pocházejí z půjček obchodním společnostem, a ruší nepovedený plán expanze. V plánu má teď návrat na trh pro drobnou klientelu ve Francii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK