Pražská burza se přidala k hlavním evropským a mírně klesla

28.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Pražská burza se dopoledne přidala k trendu na hlavních evropských trzích a umazala část předchozích zisků. Hlavní index PX po 11:00 ztrácel 0,16 procenta na 952,3 bodu, zejména kvůli poklesu akcií Erste Group Bank a elektrárenské společnosti ČEZ. Posílily naopak cenné papíry Komerční banky a nejvíce stouply akcie technologické firmy KIT digital.

Na akcie v západní Evropě doléhají především horší ekonomické vyhlídky. Řada investorů se rozhodla vybrat zisky z dosavadního vytrvalého růstu, který trval prakticky od začátku června. Obchodníci se zároveň připravují na projev šéfa americké centrální banky (Fed).

Akcie Erste Bank klesly o 1,24 procent na 398,20 koruny, zatímco akcie Komerční banky stouply o 0,77 procenta na 3909 korun. Akcie ČEZ odepsaly desetinu procent na 766,20 koruny.

Nedaří se mj. cenným papírům tabákové společnosti Philip Morris ČR, která ráno oznámila pololetní výsledky. Firma dosáhla zisku 1,1 miliardy Kč s meziročním poklesem o 0,2 procenta. Tržby bez spotřební daně a DPH vzrostly.

Největší zisk zatím naopak měly akcie KITD, které stouply o 2,86 procenta na 57,50 koruny.

Mezi růstovými tituly je dnes také společnost AAA Auto, jejíž akcie si připsaly 0,37 procenta na 19,15 koruny. Řetězec autobazarů dnes oznámil, že jeho bývalý generální ředitel a zakladatel Auto Anthony Denny chce prodat většinový podíl akcií. V současné době vlastní přibližně 77 procent společnosti AAA Auto Group N.V. se sídlem v Nizozemsku. V podniku si chce ponechat jen menšinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK