Itálie prodala dvouleté dluhopisy, zaplatí za ně mnohem méně

28.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 28. srpna (ČTK) - Itálie prodala v aukci nové dluhopisy za tři miliardy eur (asi 74,6 miliardy Kč) se splatností dva roky. Jde o papíry s nulovým kuponem a Řím je prodal mnohem levněji než ve srovnatelné aukci před měsícem. Důležitější aukce ale Itálii čeká ve čtvrtek, kdy bude vláda prodávat papíry s dlouhodobou splatností. Krátkodobé dluhopisy dnes prodalo i Španělsko, a rovněž s výrazně nižším úrokem.

Itálie za dvouleté dluhopisy s nulovým kuponem zaplatila průměrný úrok 3,06 procenta. Zhruba před měsícem, kdy prodávala srovnatelné papíry, úrok činil 4,86 procenta. Vláda tak dosáhla nejnižší ceny od března.

Výsledek dnešní aukce nasadil příznivý tón před prodejem dluhopisů se splatností od pěti do deseti let. Ministerstvo financí se bude ve čtvrtek snažit prodat papíry až za 6,5 miliardy eur (až 161,5 miliardy Kč), což by podle analytiků mohl být problém. Jednak výrazně kolísají trhy, jednak je slabší zájem zahraničních investorů.

Za poslední měsíc klesly výnosy italských i španělských dluhopisů, tedy zemí, které jsou dnes v epicentru evropské dluhové krize. Pokles výnosů je patrně reakcí na slova prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, který koncem července řekl, že ECB udělá cokoliv, aby zabránila rozpadu eurozóny. Vliv těchto slov už ale začíná slábnout.

Prodej státních dluhopisů je pro vlády zpravidla rutinní záležitostí. Výnosy z prodeje se běžně používají na krytí deficitů či úhradu splatných závazků. Poslední dobou se vývoji výnosů věnuje zvýšená pozornost převážně jen kvůli dluhové krizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK