Spotřebitelská důvěra v USA v srpnu nečekaně prudce klesla

28.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. srpna (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů v srpnu nečekaně klesla a propadla se na nejnižší úroveň za devět měsíců. Výrazně se přitom zhoršila jejich krátkodobá očekávání, uvedla dnes organizace Conference Board.

Index důvěry sestoupil na 60,6 bodu z červencové úrovně 65,4 bodu a byl nejníže od loňského listopadu. Ekonomové podle agentury Reuters čekali zvýšení na 66 bodů. Index tak zůstává hluboko pod úrovní asi 90 bodů, která naznačuje zdravý vývoj ekonomiky a na níž byl naposledy v roce 2007 před propadem USA do recese.

Ukazatel očekávání do příštích asi šesti měsíců se propadl o téměř osm bodů na 70,5 bodu. Index hodnocení současné situace klesl jen nepatrně na 45,8 bodu. Situaci trhu práce spotřebitelé hodnotili smíšeně a zhoršila se očekávání inflace.

"Spotřebitelé jsou úzkostnější ohledně vyhlídek ekonomické aktivity a zaměstnanosti, i přes rostoucí inflační očekávání jsou ale optimističtější co do svých finančních vyhlídek," uvedla k dnešním údajům ředitelka výzkumného centra Conference Board Lynn Francová.

Ekonomové údaje o spotřebitelské důvěře pozorně sledují, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK