Šéfka IEA důrazně vystoupila proti uvolnění státních rezerv ropy

28.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stavanger 28. srpna (ČTK) - Šéfka Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Maria van der Hoevenová se dnes zatím nejdůrazněji vyslovila proti úvahám USA a některých dalších vyspělých zemí o uvolnění státních strategických rezerv ropy. Samotné vyšší ceny k tomu neopravňují a s výpadkem dodávek z Íránu si světové trhy dokážou poradit, řekla dnes van der Hoevenová v rozhovoru pro agenturu Reuters.

"Samy vyšší ceny nejsou tím, co spouští kolektivní uvolnění zásob v rámci IEA. V této chvíli je ropný trh zásoben adekvátně," řekla šéfka agentury, která zastupuje 28 vyspělých zemí světa včetně České republiky. "O ztrátě íránské ropy se vědělo dlouho předem a trh měl čas se na to připravit," dodala.

Uvolnění strategických rezerv ropy signalizují už asi dva týdny Spojené státy, kde má prezident Barack Obama strach z dopadu zvýšených cen benzinu na nadcházející prezidentské volby. Cena severomořské ropy Brent po červnovém poklesu k 90 dolarům za barel, od té doby však vzrostla až o 30 procent a nyní se pohybuje kolem 112 dolarů. Výpadek dodávek z Íránu v důsledku amerických a evropských sankcí k tomu podle analytiků ropného trhu přispěl jen malou částí.

Van der Hoevenová poukazuje na situaci nabídky a poptávky, která je teď vyvážená. "Protiíránské sankce nepřišly zčistajasna a trh se na nižší dodávky z Íránu za posledních devět měsíců přizpůsobil. Na straně nabídky výrazně vzrostla produkce dalších zdrojů z OPEC jako Saúdské Arábie a rovněž se prudce zvedá těžba v USA a Kanadě," uvedla. Dodala, že globální poptávku nyní podkopává zpomalování ekonomického růstu.

IEA má obavy, že některé klíčové členské země jako USA, Velká Británie a Francie, by se na uvolnění rezerv mohly domluvit jen mezi sebou a krok by nekoordinovaly s ostatními zeměmi. Tím by podkopaly důvěryhodnost celé organizace. Agentura ale připouští, že USA mohou své zásoby uvolnit jednostranně, například v reakci na domácí výpadek těžby v důsledku blížícího se hurikánu.

"Všechno musí být odůvodněné," řekla šéfka IEA. "Odůvodnit zásah je možné vždy, ten ale už samozřejmě nebude kolektivní," uvedla. Podle ní USA budou muset samy rozhodnout, zda si dopady bouře Isaac v Mexickém zálivu vyžádají uvolnění amerických strategických zásob.

IEA koordinovala cílené uvolňování rezerv ve vyspělém světě v roce 2005 po hurikánech Katrina a Rita v USA. Evropské země tehdy vyvážely do USA ropné produkty, zatímco Washington uvolnil federální zásoby ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK