Vlaky mezi Voticemi a Benešovem u Prahy pojedou po nové trase

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Poslední výluka na železniční trati Votice - Benešov u Prahy dnes končí. Modernizace tratě, na které bude hlavní změnou vybudování druhé koleje, jsou součástí budování IV. tranzitního železničního koridoru. První vlak, který po nové trase projede, bude rychlík R 202 s plánovaným odjezdem z Olbramovic v 15:42. Na trati jsou tři nové železniční tunely (Tomický I, Tomický II a Zahradnický) a dvě nové zastávky (Bystřice u Benešova a Tomice). ČTK o tom informoval tiskový mluvčí Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla.

Mezi Bystřicí a Olbramovicemi bude zatím v provozu jedna kolej, druhá začne fungovat 30. listopadu letošního roku. "Kromě velkých stavebních prací na přeložkách a tunelech je již dokončena rekonstrukce zabezpečovacího zařízení a trakčního vedení," upřesnila Halla.

Úplné dokončení modernizace úseku o délce 18,4 kilometru je plánováno na konec roku 2013. Investorem je SŽDC a celkové náklady dosahují 6,7 miliardy korun, přičemž čtyři miliardy jdou z Operačního programu Doprava. Po celkovém zprovoznění trati by po ní vlaky měly jezdit plynuleji, zkrátí se jízdní doba a maximální rychlost bude 160 kilometrů v hodině.

Modernizovaný úsek je součástí trati Tábor - Benešov, která byla vybudována kolem roku 1870 jako jednokolejná, a železničního koridoru vedoucího z Děčína přes Prahu a České Budějovice až k hranicím s Rakouskem.

hyp jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK