Řecká vláda se dohodla na základní podobě rozpočtových škrtů

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecká vláda se dnes dohodla na základní podobě rozpočtových škrtů v objemu téměř 12 miliard eur (téměř 300 miliard Kč) pro příští dva roky. Ještě je ale zapotřebí dořešit technické záležitosti. Uvedl to dnes řecký ministr financí Jannis Stournaras.

 

"Tento balík bude příští týden zpečetěn a představen trojce (mezinárodních věřitelů)," řekl ministr po setkání s premiérem Antonisem Samarasem a dalšími představiteli řecké vlády.

Rozpočtové škrty jsou podmínkou pro uvolnění dalších peněz z dohodnuté úvěrové pomoci pro Řecko. Inspektoři takzvané "trojky" věřitelů, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), se počátkem září vrátí do Atén, aby připravili zprávu o plnění podmínek úvěrové pomoci řeckou vládou.

Řecko nyní čerpá druhý záchranný program v objemu 130 miliard eur. V roce 2010 začalo čerpat první půjčku v objemu 110 miliard eur, během čerpání se ale ukázalo, že záchranný úvěr Řecku nebude stačit. Atény se proto dohodly na restrukturalizaci dluhu a nových podmínkách čerpání.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK