Inspektorát práce uložil letos pokuty ve výši 6,4 milionu

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský a Zlínský kraj uložil letos za nelegální zaměstnávání pokuty ve výši 6,375 milionu korun. Nejvyšší pokutu 2,5 milionu má zaplatit jedna z pražských stavebních firem, která v Brně nelegálně zaměstnávala deset lidí. ČTK to dnes řekla vedoucí právního odboru inspektorátu Dagmar Berková.

 

"Pokuta pro pražskou stavební firmu je nepravomocná, firma se proti ní odvolala. Případem se bude zabývat Státní úřad inspekce práce," uvedla Berková.

Ve Zlínském a Jihomoravském kraji podle ní padlo letos celkem 23 pokut. Druhou nejvyšší dostalo ostravské stavební družstvo za nelegální zaměstnávání 13 cizinců ve Zlíně. Pokuta je pravomocná stejně jako jiný případ ze Zlínského kraje. "Jedna potravinářská firma nelegálně zhruba měsíc zaměstnávala tři české občany," uvedla Berková.

Postihy za nelegální práci jsou od ledna letošního roku přísnější. Člověku, který dělá načerno, hrozí pokuta až 100.000 korun. Firma, která takto pracovníky zaměstnává, může mít sankci od 250.000 korun do deseti milionů. Podle ministerstva práce a sociálních věcí mají tyto sazby odstrašující účinek.

Ministerstvo a další instituce rovedly letos v prvním pololetí přes 95.000 kontrol nelegálního zaměstnávání. Uložily 1936 pokut v celkové výši 106,4 milionu korun. Rozhodnutí jsou pravomocná.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK