Vláda se zavázala poskytovat bezpečnostní informace agentuře GSA

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Vláda bude prostřednictvím ministerstva vnitra poskytovat agentuře pro globální navigační systém Galileo (GSA) bezpečnostní informace nezbytné pro její provoz v Česku. ČTK to po dnešním jednání kabinetu řekl Martin Novák, mluvčí ministerstva dopravy, které má v ČR vesmírné aktivity na starosti. Agentura by se tak měla dozvědět včas o rizicích zjištěných bezpečnostními složkami nebo o hrozících přírodních katastrofách.

"Vyhodnocování hrozeb a analýzu rizik bude vláda provádět průběžně, " uvedl náměstek ministra dopravy Jiří Žák. Jako reálná rizika je podle něj možné chápat například povodeň, která by mohla budovu agentury stojící nedaleko Vltavy v pražských Holešovicích zasáhnout, narušení pořádku v případě demonstrací nebo i zjištěnou činnost cizích výzvědných služeb.

Česká republika se k zabezpečení evropské agentury zavázala prostřednictvím hostitelské smlouvy, která vstoupila v platnost 12. srpna. Poskytování bezpečnostních informací agentuře GSA je posledním bodem hostitelské smlouvy, který musel být vyřešený před zahájením činnosti agentury GSA v Česku, ke kterému dojde začátkem září.

Hlavním úkolem administrativní části GSA bude koordinace vzniku evropského vesmírného programu Galileo, který má být ekvivalentem známého amerického navigačního systému GPS (Global Positioning System). Proti tomu má být evropský systém daleko přesnější. Má být schopen určovat polohu na celém světě s přesností na metry, zatímco GPS připouští odchylky kolem deseti metrů. Oba navigační systémy nebudou vůči sobě jen v konkurenčním vztahu. Budou se totiž navzájem podporovat, takže uživatel v praxi nepozná, zda ho právě navádějí signály Galilea, nebo GPS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK