Inflace v Německu v srpnu zrychlila na dvě procenta

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu zrychlilo v srpnu podle předběžných údajů na dvě procenta z 1,7 procenta v minulém měsíci. Důvodem byly vyšší centy pohonných hmot a topného oleje. Inflace se tak dostala na horní limit stanovený Evropskou centrální bankou jako strop cenové stability. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad.

 

Výsledky jsou vyšší než odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ti čekali zvýšení inflace pouze na 1,8 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem ceny vzrostly o 0,3 procenta. Analytici čekali růst jen o 0,2 procenta.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie meziměsíčně ceny stouply o 0,3 procenta po růstu o 0,4 procenta v červenci. Meziroční inflace zrychlila na 2,2 procenta z 1,9 procenta v předchozím měsíci. Analytici počítali se zpomalením meziměsíční inflace na 0,1 procenta, meziročně měla pak mírně zrychlit na dvě procenta.

Rychlý odhad inflace vychází z údajů od šesti ze 16 spolkových zemích, ve kterých žije více než polovina populace. Konečné údaje zveřejní statistický úřad 12. září.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK