Špindlerův Mlýn získá do nájmu na 20 let konsorcium TMR a Snowhil

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Skiareál Špindlerův Mlýn získá do nájmu na 20 let konsorcium společností Tatra Mountain Resorts (TMR) a Snowhill. Roční nájem bude činit 43,8 milionu Kč a firmy musí do areálu za tuto dobu investovat 800 milionů Kč. Lyžařský areál v Peci pod Sněžkou získá do nájmu společnost Mega Plus za 15 milionů korun ročně a za 20 let do něj musí investovat 350 milionů korun. Po zasedání dnešní mimořádné valné hromady ČSTV to řekl předseda svazu Miroslav Jansta.

"Areál v Peci je ve ztrátě, poslední zisk byl vytvořen umělými účetními operacemi. Hrozilo, že bychom ho museli jako akcionáři dofinancovávat. Chtěli jsme proto najít nového partnera. Nakonec jsme rozhodovali mezi dvěma," zdůvodnil Jansta hledání nového nájemce. Společnost Mega Plus podle něj dala lepší záruky v dlouhodobosti provozování a vyšší ručení za provedení investic.

Také lyžařský areál Špindlerův mlýn podle Jansty přinášel pravidelně dividendu, ale i ta začala klesat. Perspektiva, že by začala růst, podle něj nebyla bez dalších investic reálná. Nově ho proto bude provozovat společnost Melida, která je konsorciem slovenské Tatra Mountain Resorts (TMR) a společnosti Snowhill. "Dali nabídku, která je, myslím, velmi dobrá. Ke smlouvě jsou ošetřeny i záruky plus ručení 250 milionů korun s čestnými prohlášeními mateřských společností," dodal Jansta.

Nájmy u obou areálů jsou koncipovány na 20 let, s tím, že po deseti letech se vyhodnotí. Kontrolu investic bude mít na starosti poradní orgán nazvaný Krkonoše 2020. Ten bude poradním orgánem ČSTV, Krkonošského národního parku, Svazu měst a obcí a jednotlivých areálů, kde by se v tomto složení mělo diskutovat o koncepci investic v celém regionu Krkonoš, aby si vzájemně nekonkurovaly.

mdk mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK