Société Générale jedná o prodeji své řecké dcery s Piraeus Bank

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 29. srpna (ČTK) - Po Crédit Agricole se z Řecka stahuje i další francouzská banka Société Générale. Ta dnes potvrdila, že jedná o prodeji své řecké dceřiné banky Geniki s místní bankovní dvojkou Piraeus Bank. Francouzské banky jsou jedinými významnými zahraničními aktéry v řeckém bankovním sektoru a chronická krize v zemi je nutí k odchodu, aby nemusely krýt vysoké ztráty řeckých dcer.

Piraeus Bank v informaci předané aténské burze uvedla, že důvěrně jedná se Société Générale o možné akvizici jejího podílu v Geniki Bank. Francouzská banka, která vlastní českou Komerční banku, poté bez dalších podrobností sdělila, že jednání jsou v pokročilé fázi.

Řecké banky potřebují konsolidaci do větších celků, aby dokázaly přežít dluhovou krizi, hlubokou recesi a odliv vkladů. Dobrou příležitostí k tomu je právě odchod francouzských bank ze země. Na počátku měsíce podaly nabídku na koupi ztrátové banky Emporiki její francouzské matce Crédit Agricole tři přední řecké banky National Bank of Greece (NBG), Eurobank a Alpha Bank.

Piraeus udělala významný krok v konsolidaci bank před několika týdny, kdy se dohodla na převzetí zdravé části státem vlastněné ATEbank. Stala se tím druhou největší bankou v zemi z hlediska aktiv.

Société Générale koupila Geniki v roce 2004. Loni ztráta řecké banky vzrostla na 796 milionů eur (19,7 miliardy Kč) ze 411 milionů eur ve roce 2010. Crédit Agricole koupila Emporiki v roce 2006 a od té doby do ní vložila šest miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK