Euro dnes mírně oslabuje vůči dolaru i jenu

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. srpna (ČTK) - Evropská měna dnes zvrátila úterní růst vůči dolaru a oslabuje. Ztráty jsou však nízké díky spekulacím, že Evropská centrální banka podnikne příští týden kroky na pomoc v boji s dluhovou krizí v eurozóně. Investoři rovněž čekají na důležitý páteční projev šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho.

V 17:10 SELČ euro vůči dolaru kleslo o 0,3 procenta na 1,2525 USD a k jenu oslabilo o 0,1 procenta na 98,61 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,3 procenta na 78,75 JPY.

Šéf ECB Mario Draghi v dnešním komentáři v německém tisku uvedl, že banka musí podniknout mimořádná opatření. Posílil tak spekulace, že ECB plánuje nákupy dluhopisů problémových zemí eurozóny.

Dnešní statistika ukázala, že ekonomika Spojených států rostla ve druhém čtvrtletí o něco rychleji. Hrubý domácí produkt podle revidovaných údajů stoupl o 1,7 procenta místo původně uváděných 1,5 procenta. Růst však zpomalil.

Analytici čekají, zda Bernanke ve svém projevu v letovisku Jackson Hole naznačí další plány Fedu. Podle toho se bude dále odvíjet situace na trhu. Pokud naznačí blízké uvolnění měnové politiky, mohl by dolar oživit a euro klesat. Je však možné, že zopakuje, že Fed má prostor k podniknutí dalších kroků. Na trhu by tak zůstaly až do zasedání, které se uskuteční 12. a 13. září, pouze dohady, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK