Aktivita v sektoru služeb v Číně zrychlila růst, v průmyslu klesá

03.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 3. září (ČTK) - Aktivita v čínském sektoru služeb v srpnu pokračovala v růstu, který proti předchozímu měsíci ještě nepatrně zrychlil. Ukázal to takzvaný index nákupních manažerů, jehož hodnota se podle tamního statistického úřadu zvýšila na 56,3 z předchozích 55,6 bodu. Celková aktivita ale naznačuje, že druhá největší ekonomika světa roste výrazně pomaleji než před rokem.

Aktivita ve zpracovatelském sektoru, kterou sleduje finanční ústav HSBC, totiž dál klesá. V srpnu index nákupních manažerů vypočtený podle metodiky této instituce klesl na 47,6 bodu z červencových 49,3 bodu. Index sleduje aktivitu v čínských výrobních podnicích.

Hranice 50 bodů je klíčová, protože je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Pokud je index nad 50 body, signalizuje to růst. Pokud se dostane pod 50 bodů, znamená to pokles. Aktivita v průmyslu je nejslabší od března 2009 a klesá už deset měsíců v řadě. Snižuje se přitom jak objem výroby, tak objem nových zakázek.

HSBC došla při výpočtu aktivity v průmyslu prakticky ke stejným číslům, jako státní úřady. Ty o víkendu informovaly, že podle jejich metodiky se index aktivity snížil na 49,2 bodu. To je nejnižší hodnota od loňského listopadu. Čínští výrobci tak jsou nuceni snižovat ceny, aby byli schopni lépe konkurovat.

Horší vývoj aktivity v průmyslu podle analytiků dává naději, že čínské úřady přistoupí k další podpoře ekonomiky. Není ale pravděpodobné, že bude mít případná pomoc nějaké zásadní dopady, protože v minulosti šlo převážně o postupné kroky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK