Analytici: Za reálným poklesem mezd stojí nejistý vývoj ekonomiky

03.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Za reálným poklesem mezd ve druhém čtvrtletí stála vedle více než tříprocentní meziroční inflace napjatá situace na trhu práce a nejistý vývoj ekonomiky, který nutí firmy k opatrnosti, shodli se analytici oslovení ČTK. Zaměstnancům podle nich naposledy rostla reálná mzda v prvním čtvrtletí 2010. Obrat prý nenastal ani ve třetím čtvrtletí.

 

Průměrná mzda v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 546 korun na 24.626 Kč, což představuje nárůst o 2,3 procenta. Reálně, po odečtení inflace, se ale snížila 1,1 procenta.

"Trh očekával reálný pokles mezd jen o 0,3 procenta. Již tak slabá dynamika mezd se v druhém čtvrtletí dále zhoršila a odpovídá tak slabému výkonu české ekonomiky," komentoval data analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Nejhůře se mzdy vyvíjely ve stavebnictví (nominální pokles o 2,8 procenta meziročně) a dalších cyklických odvětvích. Na opačném pólu se nachází peněžnictví a pojišťovnictví a další služby, která nejsou příliš závislá na hospodářském cyklu, dodal.

Firmy jsou podle senior manažera v oddělení poradenství pro řízení lidských zdrojů PwC ČR Libora Stodoly ve své platové politice opatrné. Navíc ji obvykle stanovovaly začátkem roku a od té doby nepřišlo z ekonomiky příliš mnoho pozitivních zpráv, aby svůj pohled přehodnotily. Přidávání či povyšování je tak selektivnější než v minulosti a více odráží výkon a perspektivu konkrétního zaměstnance. Největší šanci na reálný růst mezd mají prý letos zaměstnanci finančních institucí a farmaceutických společností.

"Ceny rostou výrazně více než platy. Na jedné straně stojí neochota zaměstnavatelů zvyšovat mzdy. Jejich nejistota, jestli vůbec budou mít pro koho prodávat v budoucnu, je brzdí v ochotě zvyšovat mzdy. A na straně druhé stojí vysoké ceny, které brzdí lidi nakupovat," upozornil analytik Home Creditu Michal Kozub. Pokles reálných mezd se podle něj znovu projeví i na spotřebitelské poptávce. Ta bude dále padat, což se dorazí na celkové ekonomice a jejím mizerném výkonu, podotkl.

Domácnosti zaměstnanců se ve druhém čtvrtletí nacházely v situaci, kdy jim nezbývalo než šetřit a snižovat reálnou spotřebu, souhlasil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Propad reálných mezd podle něj nepochybně pokračuje i ve třetím kvartálu, a to zřejmě v nezměněné výši. Poslední kvartál bude pro domácnosti mírně pozitivnější. Nominální přírůstek mezd zůstane nízký, ale sníží se inflace. Z hlediska vývoje příjmů zaměstnanců je situace nejhorší od roku 1998. Franče za tento rok očekává růst průměrné reálné mzdy o 2,9 procenta nominálně, což bude znamenal reálný pokles o 0,3 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK