Pražská burza vstupuje do nového týdne mírným růstem

03.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Pražská burza vstupuje do nového týdne pozitivně, hlavní index PX si v 11:15 připisoval 0,26 procenta na 954,5 bodu. Daří se většině titulů, zisky ale nejsou příliš výrazné, vyplývá z výsledků burzy.

Optimismus přichází ze západoevropských trhů, kde investoři navazují na páteční růst při očekávání zasedání ECB, která by ve čtvrtek měla oznámit detaily svého plánu na nákup italských a španělských dluhopisů. "Okolní burzy rovněž rostou, když maďarský BUX přidává 0,4 procenta, polský WIG 20 roste o 0,98 procenta a rakouský ATX zpevňuje o 0,55 procenta," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

V Praze se daří akciím Erste Bank, které přidávají půl procenta a blíží se k 400korunové hranici. Akcie rakouské banky tak podle Mokoše nijak nereagují na snížení cílové ceny od analytiků HSBC na 24 eur (zhruba 597 Kč) z 27 eur (671 Kč). Akcie Komerční banky stagnují na 3835 Kč a akcie pojišťovací skupiny VIG si připisují více než procento na 828 korun

Přes procento na 90 korun si polepšily cenné papíry těžební NWR, druhý zástupce energetického sektoru, ČEZ, stagnuje na 776 korunách.

Mírné zisky si připisují i další tituly, v záporu do půl procenta se dopoledne pohybovaly jen akcie Telefóniky a mediální CETV.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK