Schäuble odmítá plán EK centralizovat dozor nad všemi bankami EMU

03.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 3. září (ČTK) - Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes odmítl plán Evropské komise předat Evropské centrální bance (ECB) ústřední dohled nad všemi bankami v eurozóně a chce pravomoci ECB omezit jen na systémově významné finanční instituce. Schäuble také v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Deutschlandfunk vyjádřil pochyby nad plánem uvést centrální dozor nad bankami do praxe už v příštím roce.

"Sama ECB dala najevo že v nejbližší budoucnosti nebude mít dost kapacit pro dohled nad 6000 evropskými bankami," řekl ministr."Při zahrnutí pouze větších a systémově významných bank by bylo možné zavést přímý dozor ECB v dohledném období," dodal. Na otázku, zda by nový systém mohl fungovat od příštího roku, řekl, že to je "dosti nereálné".

Evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier minulý týden řekl, že podle jeho plánu by ECB od ledna příštího roku převzala dohled nad všemi bankami, které by požádaly o pomoc záchranný fond ESM. Od července by se pak dohled rozšířil na banky, které jsou důležité pro finanční systém, a zbývající banky by přešly pod dohled ECB od roku 2014.

"Mám pochyby, že to půjde tak rychle a bojím se, že se zas jednou vytvářejí očekávání, která nebude možné ani zdaleka splnit," řek Schäuble k plánu Bruselu. "To je na finančních trzích vždy důvodem k těžkostem a nervozitě," podotkl.

Berlín dal už dříve najevo, že s rozšířením kontroly na všechny bankovní ústavy v měnové unii nesouhlasí. Německá kancléřka Angela Merkelová na posledním summitu EU na konci června signalizovala, že by chtěla podřídit dozoru ECB jen 25 největších bank v eurozóně. Dohled nad všemi bankami podporuje naopak francouzský prezident François Hollande a Barnier, jehož summit přípravou reformy pověřil, se jako Francouz přidal na jeho stranu.

Evropská komise má zveřejnit podrobné návrhy o bankovním dohledu 12. září a brzy nato by o nich měli jednat ministři financí eurozóny. Systém jednotného dozoru bude prvním krokem k plné bankovní unii a jeho vznik je podmínkou pro to, aby evropské záchranné fondy mohly poskytovat finanční pomoc přímo ohroženým bankám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK