Slovensko je proti tomu, aby ECB nakupovala dluhopisy

03.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bled (Slovinsko) 3. září (ČTK) - Slovenský místopředseda vlády a ministr zahraničí Miroslav Lajčák se dnes vyslovil proti tomu, aby Evropská centrální banka (ECB) mohla neomezeně nakupovat státní dluhopisy zemí eurozóny ohrožených krizí. V rozhovoru na okraji ekonomicko-politické konference ve Slovinsku se Lajčák postavil také proti návrhům jihoevropských zemí na vydávání společných dluhopisů eurozóny, takzvaných eurobondů.

ECB by měla v nejbližší době předložit detaily svého plánu, v jehož rámci by v součinnosti s evropským záchranným fondem ESM nakupovala italské a španělské vládní dluhopisy, aby snížila vládám úvěrové náklady a ochránila ohrožené země před pádem do dluhové krize. Proti tomu se ale staví německá centrální banka a Lajčák se postavil na její stranu.

"Nemyslím si, že v tom by mohlo být řešení problému. Takové mechanismy můžeme zavést pouze tehdy, až se bude každá země chovat podle pravidel, až každá prokáže, že plní své domácí úkoly," řekl Lajčák na konferenci v letovisku Bled na otázku, zda by měla ECB zahájit neomezené nákupy dluhopisů.

Slovensko je stejně jako Německo také proti myšlence eurobondů. "Nesmíme udělat z mechanismu vydávání dluhopisů prostředek ke sdílení dluhů. Ti, kdo ctí pravidla, nesmí platit dluhy za ty, kteří je nerespektují," řekl Lajčák agentuře Reuters.

Podle Lajčáka budou dluhopisy zemí eurozóny dál nakupovat globální mocnosti jako Čína a Spojené státy, protože stabilita eurozóny je i v jejich zájmu. "Naše vnitřní potíže jsou i globálními potížemi a pro mě je rozhodující, že je v zájmu Číny je, aby byla Evropě stabilní a měla stabilní euro, stejně jako je to v zájmu Spojených států." řekl vicepremiér.

Podle Lajčáka eurozóna přežije, i kdyby ji někteří její členové museli opustit. "Nemám o tom žádné pochyby. Bude to jiná zóna, možná bude mít odlišná pravidla a možná nakonec i jiné členy, ale přežije," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK