Kurz eura vůči dolaru se před zasedáním ECB téměř nemění

03.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. září (ČTK) - Kurz eura vůči dolaru se na počátku nového týdne téměř nezměnil. Investoři očekávají, že Evropská centrální banka tento týden rozhodne o podpoře eura a zveřejní detailní plán boje s dluhovou krizí. Na trhu stále přetrvávají obavy o další vývoj globálního ekonomického růstu. Objem obchodování je dnes nízký kvůli svátku ve Spojených státech.

V 17:00 SELČ kurz eura vůči dolaru činil 1,2583 USD. K jenu euro kleslo o 0,1 procenta na 98,48 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 78,25 JPY.

Investoři čekají, že ECB představí již ve čtvrtek svůj program nákupu dluhopisů. Jeho cílem je snížení nákladů na úvěry problémových zemí eurozóny, jako Španělsko a Itálie. ECB však zřejmě také zhorší výhled ekonomického růstu, což zvýší tlak na další snížení úrokových sazeb v příštích měsících.

Dolar je pod tlakem po pátečním projevu šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho. Ten uvedl, že vysoká nezaměstnanost je vážný problém a že Fed by měl podle potřeby jednat, aby posílil oživení. Nicméně výslovně nenaznačil, že by Fed plánoval zasáhnout již brzy.

Investoři budou rovněž sledovat, jak dopadne páteční zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA. Její výsledky by mohly mít dopad na další měnová rozhodnutí Fedu. Měnový výbor Fedu zasedá 12. a 13. září, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK