Ceny ropy se stabilizovaly, trh čeká na ECB a údaje z USA

03.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. září (ČTK) - Ceny ropy se dnes po pátečním vzestupu stabilizovaly a trh čeká na nové impulzy. Poté, co šéf americké centrální banky (Fed) ponechal v pátek dveře otevřené dalším krkům na podporu ekonomiky, se nyní investoři zaměřují na čtvrteční zasedání Evropské centrální banky a páteční údaje z amerického trhu práce. Obchod je kvůli zavřenému americkému trhu omezený.

Severomořská ropa Brent byla po 16:00 hodině SELČ s přírůstkem několika centů kolem 114,60 dolaru za barel. Americká ropa WTI naopak o několik centů oslabila na 96,40 dolaru. V pátek ceny ropy získaly téměř dva dolary a za celý srpen posílily o více než devět procent, nejvíce za řadu měsíců.

Ropa dopoledne mírně oslabovala pod tlakem údajů z Číny. Oficiální index aktivity ve zpracovatelském průmyslu klesl poprvé od listopadu pod hranici 50 bodům, což je známkou celkového poklesu aktivity.

Bernanke v pátek potvrdil, že Fed je připraven podpořit chabou ekonomiku a trh práce, a i když žádné konkrétní kroky ani jejích načasování nenaznačil, ropný trh to nakonec povzbudilo k růstu. Pokud by páteční údaje o zaměstnanosti dopadly špatně, byl by to další důvod pro zásah, uvažují investoři podle agentury Reuters. Trh také napjatě čeká, zda ECB představí podrobnosti nového režimu nakupování státních dluhopisů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 114,59 114,57 New York - Nymex WTI říjen 96,37 96,47

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK