Andalusie požádala vládu o půjčku jednu miliardu eur

03.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 3. září (ČTK) - Španělská autonomní oblast Andalusie je dalším regionem, který požádal o pomoc centrální vládu. Andalusie žádá stát o jednu miliardu eur (24,9 miliardy Kč), a stala se tak čtvrtým regionem, který požádal o záchranný úvěr od vlády.

Andalusie je nejlidnatějším regionem Španělska a na hrubém domácím produktu země má podíl zhruba 15 procent. O pomoc zatím požádaly Valencie, Katalánsko a Murcia.

Madrid schválil vznik záchranného úvěru pro autonomní regiony, které budou mít problémy se splácením dluhu, letos v červenci. Celkem má fond k dispozici 18 miliard eur. Vláda by měla představit detaily toho, jak bude fond fungovat, v příštích měsících.

Španělsko má 17 autonomních regionů, které spolu s městskými magistráty mají zhruba poloviční podíl na veřejných výdajích a téměř všechny loni překročily plánovaný rozpočtový deficit. Podle ekonomů by regiony mohly mít letos problémy se splněním plánovaných rozpočtových škrtů. To zvyšuje mezi investory spekulace, že Španělsko bude muset požádat eurozónu kromě pomoci pro banky i o širší celkovou pomoc.

Regiony nejsou schopné si získat peníze na dluhopisovém trhu. Většina z nich má rating v podřadné investiční kategorii "junk", napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK